Heropening sportscholen.

Tips om zo goed mogelijk van start te gaan.

Maandenlang keek je er naar uit, want zeg eerlijk dat sporten in die koude tent was niet voor jou weggelegd of door de tijdsblokken en maximale capaciteit ben je niet vaak geweest .Maar nu is het moment daar, de sportscholen gaan weer open. Je bent gemotiveerder dan ooit en gaat weer 5 dagen in de week knallen! Doe dat maar even niet. De fysiotherapeuten gaan het de komende maanden al druk genoeg krijgen, ook zonder jou. Begin rustig aan! Hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat je geen blessures oploopt en jij de start maakt die je nodig hebt. 1:Vraag jezelf af: Hoe fit ben ik eigenlijk?Besef jezelf dat je lager zult moeten beginnen en dat dat helemaal oke is. Het aantal beweegmomenten in de week gaat al omhoog! dit is al de eerste stap in de goede richting.


2: Zorg voor een goede warming up. Je lichaamstempratuur gaat omhoog en je spieren, gewrichten en pezen komen op temperatuur. Hierdoor wordt het ''lichaamssmeer'' synovia vloeibaar en beweeg je beter en makkelijker. Ook zorgt dit er voor dat je bewegingen en schokken beter kunt opvangen. Je kunt kiezen voor een combinatie van cardio op lichte intensiteit(50-70%) van je maximale hartslag en specifiek opwarmen per oefening. Zo kan je bij een benchpress voor je werk-sets eerst 2 sets met een laag gewicht of een lege stang doen ter opwarming.3.Begin niet met die 36 kg dumbells die je maanden geleden voor het laatst in je handen had. Begin rustig aan met een gewicht dat je goed kunt controleren. Zet lager in en neem dit gewicht als startpunt. Vanuit daar bouw je rustig aan verder. Ging je altijd 6 x per week ? Begin eens gewoon met 3-4 keer. 4. Focus op de uitvoering van de verschillende oefeningen. Techniek is het allerbelangrijkste. De focus zal moeten liggen op neuromusculaire adaptatie. ''Je lichaam eerst laten wennen aan het bewegingspatroon, de benodigde spieren die daarbij actief zijn en het patroon steeds makkelijker kunnen uitvoeren met de juiste techniek'' Je zult de aankomende weken merken dat je de oefening steeds makkelijker en gecontroleerder kunt uitvoeren. Dit is wat je wilt bereiken. 5.Het aanhouden van een zorgvuldig opgesteld trainingsplan. Doe niet meer dan nodig is .Train slim. De term ''Less is more'' is nu meer van toepassing dan ooit. Houdt data bij van je trainingen en bouw stapje voor stapje je training uit. 6. Denk aan je rust. Van een training moet je herstellen. Omdat jij het liefst morgen op je oude niveau zit is dit erg belangrijk. Slaap krijgt vaak niet de prioriteit die het zou moeten krijgen. Als jij zorgt voor voldoende slaap( min 7 uur) Gaat je lichaam je daar voor belonen. Je zit sneller weer op je oude niveau dan je denkt. 7. Eiwitten Zorg voor voldoende gezonde voeding en de juiste dosis eiwitten. Dit bevordert je herstel en zorgt voor progressie op de langere termijn. Zet in op 1.6-2.0 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Probeer bij iedere eiwitrijke maaltijd groenten of fruit te eten. Dit zorgt voor een beter opname ervan. 8. Train samen met een vriend/vriendin. Als je moeite hebt om te gaan en worstelt met je motivatie, train dan samen Dit zorgt voor commitment. Je zult minder snel geneigd zijn om je workout te skippen. 9. Train met een personal trainer of schakel een (online) coach in. Deze kan je helpen een goed plan op te stellen. De bekende stok achter de deur werkt altijd en vergeet niet dat deze je leert de oefeningen op de juiste manier uit te voeren en je voorziet van tips! P.s. ik ken er nog wel een........


Ik hoop dat je aan deze punten wat hebt en je dat je vol goede moed aan de slag gaat! Bij vragen of nieuwsgierigheid hoor ik het graag.


Pim